The New York Times: Pentru restul lumii, demiterea președintelui Camerei Reprezentanților este un nou exemplu despre dezordinea instituțională din SUA

The New York Times: Pentru restul lumii, demiterea președintelui Camerei Reprezentanților este un nou exemplu despre dezordinea instituțională din SUA
Publicat: 06/10/2023, 07:30

Criza politică de la Washington, inclusiv demiterea președintelui Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, reprezintă un nou exemplu despre ”dezordinea instituțională” din Statele Unite, comentează cotidianul The New York Times, observând acțiuni de subminare a normelor democratice și presiuni asupra instituțiilor.

”Era o vreme, nu cu mult timp în urmă, când se presupunea că Statele Unite învățau alte țări ce să facă, când Statele Unite erau modelul unei democrații stabile și predictibile, când Statele Unite trimiteau tineri emisari idealiști în părți îndepărtate ale lumii pentru a explica modul american. Pentru mulți care urmăresc situația de pe plan intern sau din străinătate, acum, modelul american nu mai oferă un caz de studiu despre o democrație reprezentativă eficientă. În schimb, Statele Unite au devenit un exemplu privind dezordinea instituțională și disputele politice, un model de recompensare a extremismului, a celor care contestă normele și amenință să divizeze și mai mult o națiune polarizată”, comentează editorialistul Peter Baker, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul ”Pentru restul lumii, demiterea lui Kevin McCarthy este un nou exemplu asupra dezordinii instituționale din SUA / În contextul crizei de la Capitoliu și al subminării normelor democratice, instituțiile sunt expuse unor presiuni intense”.

Revolta congresmenilor republicani care a condus pentru prima dată în istoria SUA la demiterea unui președinte al Camerei Reprezentanților ar fi o perturbare politică suficient de puternică. Dar criza de la Capitoliu intervine în contextul în care un fost președinte tocmai a compărut într-o instanță din New York, sub acuzația de fraudă, în timp ce folosește un limbaj din ce în ce mai vehement. În același timp, asistența militară pentru Ucraina este blocată de o minoritate republicană în Congres, iar luna viitoare se conturează din nou riscurile unui blocaj instituțional.

Instituțiile care au fost oricum supuse presiunilor intense în timpul mandatului președintelui Donald Trump se confruntă acum cu adevărate teste de rezistență. Instanțele judiciare trebuie să demonstreze că își pot menține credibilitatea, prin gestionarea cazurilor unui fost președinte care candidează pentru un nou mandat, iar Congresul trebuie să acționeze pentru alegerea unui nou lider și pentru abordarea unor probleme precum imigrația, bugetul, schimbările climatice și violențele comise cu arme de foc.

Președintele Joseph Biden a semnalat intenția de a căuta consens în relația cu opoziția republicană. ”Mai mult decât orice, trebuie să schimbăm atmosfera înveninată de la Washington. Știu că avem disensiuni profunde, dar trebuie să încetăm să ne percepem unii pe alții ca inamici. Trebuie să discutăm unii cu alții, trebuie să ne ascultăm unii pe alții, trebuie să colaborăm. Putem face asta”, a afirmat miercuri președintele Biden.

Însă optimismul lui Biden nu este împărtășit de mulți politicieni de la Washington. Spre exemplu, fostul președinte Donald Trump l-a acuzat pe un judecător că ”se lasă condus de politicienii democrați” și a denunțat corupția ”întregului sistem” politic.

”Partidele politice ajung, uneori, la lupte interne. Există disensiuni și în Partidul Democrat, chiar dacă nu sunt atât de dure ca cele din Partidul Republican. (…) Ceea ce este diferă acum este că, așa cum notează anumiți teoreticieni, republicanii conduși de Trump au atacat direct baza sistemului democratic prin refuzul de a accepta rezultatul unui scrutin pierdut și tolerând, chiar încurajând, violența politică, cel mai notabil prin asaltul asupra Capitoliului, pe 6 ianuarie 2021”, notează editorialistul.

”O democrație aflată pe punctul de a scăpa de sub control este efectul direct al deciziei unuia dintre principalii actori politici din procesul democratic de a nu accepta regulile de bază ale jocului”, afirmă Daniel Ziblatt, profesor la Universitatea Harvard, care a publicat recent cartea ”Tirania Minorității” împreună cu colegul Steven Levitsky.

Cetățenii americani sunt nemulțumiți de starea democrației

Iar publicul american este nemulțumit de mult timp de modul în care se desfășoară lucrurile. Ultima dată când majoritatea cetățenilor americani se declarau mulțumiți de situația politică din SUA a fost în 2004, într-un sondaj efectuat de Institutul Gallup. Mai puțin de jumătate dintre americani au încredere în Poliție, în sistemul medical, în organizațiile religioase, în Curtea Supremă de Justiție, în bănci, în școlile publice, în Președinție, în marile grupuri tehnologice, în sindicate, în presă, în sistemul judiciar penal, în marile grupuri de afaceri și în Congres, potrivit noilor sondaje efectuate de Institutul Gallup, care în ultimul an au evidențiat scăderea semnificativă a încrederii în 11 dintre cele 16 instituții monitorizate.

Doar asociațiile firmelor mici și armata beneficiază de încredere peste 50%. Iar o analiză efectuată în iunie de agenția The Associated Press și de Centrul NORC pentru Cercetări în Afaceri Publice arăta că 49% dintre cetățenii americani cred că democrația nu funcționează bine în Statele Unite, 40% apreciază că funcționează oarecum bine și doar 10% cred că funcționează foarte bine.

Expert: Rusia și China interpretează în mod ”periculos” problemele din SUA

Robert M. Gates, un expert în domeniul securității naționale care a deținut funcții în administrațiile președinților George W. Bush și Barack Obama, a atras atenția săptămâna trecută, într-un eseu publicat în revista Foreign Affairs intitulat ”Superputerea Disfuncțională”, că președintele Rusiei, Vladimir Putin, și cel al Chinei, Xi Jinping, interpretează în moduri periculoase problemele Statelor Unite.

Ambii lideri, a scris Gates, sunt convinși că democrațiile precum Statele Unite ”au depășit momentele de triumf și au intrat în declin ireversibil”, manifestat prin accentuarea izolaționismului, a polarizării politice și prin conflicte interne.

”Disfuncționalitatea a făcut puterea americană imprevizibilă și lipsită de credibilitate, invitând practic autocrații cărora le plac riscurile să mizeze pe probabilități periculoase, cu efecte potențial catastrofale”, a subliniat Gates. ”Evenimentele din ultimele două zile doar au evidențiat cât de reală este disfuncționalitatea sistemului american”, a atras atenția Gates miercuri.

Foto: Profimedia

Citește și:

Joe Biden e îngrijorat de impasul politic care afectează finanțarea pentru Ucraina, dar se declară încrezător că va găsi o soluție

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Estimări ale votului la prezidențiale, cu date până la ora 18.00
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care e atmosfera la sediul USR. Elena Lasconi a avut o criză de bilă de...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Un copil de 9 ani și o tânără de 25 de ani, la spital după...
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Poșeta soției lui Mircea Geoană, vedetă la secția de votare. Costă o avere
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Jocul Pokemon Go a colectat în secret date de la utilizatori, dar cu ce scop?